Saturday, 23 July 2016

London Kitchen

DesignBox Architecture has completed a kitchen refurbishment in South West London.  The kitchen faces north on to the garden and the brief was to make as much use as possible from the natural light and a palette of tactile and crafted materials.


The existing kitchen extension was replaced with a new glazed roof and sliding back door.  Large glass panels were used to minimise framework and help the space look as light and airy as possible.

Kitchen carcasses were relined with bespoke oak panels and doors.  Ironmongery was designed out.  Floating shelves were made in the same oak to match.  Concealed LED lighting to the underside of the shelves and wall units neatly illuminates the work surfaces.


The existing side walls were stripped of their plaster to reveal the original brickwork behind which came out really well.


New timber flooring to the kitchen was treated to match the existing in the living and dining rooms.  This helped to open up the ground floor of the house to appear one large space from front to back.



Precast concrete was used for the worktops, end panels and skirtings.  The colour of the glazing framework was selected to match.  Both worked well with the oak, brickwork and timber floor.


From the living room at the front of the house, views created to the end of the garden help to bring the space together with minimal visual barriers.  

Builders: Three-D Build
Glazing: Marshall Double Glazing
Concrete: Paul Davies Design
Photographs: Corin Ashleigh Brown

No comments:

Post a comment

Note: only a member of this blog may post a comment.